Porcja na 2 osoby. Czas przygotowania ok. 40 minut.
Składniki: - 1 szklanka ryżu do sushi ok 250g
- 3 łyżki stołowe octu ryżowego ok 30 - 50 ml
- 2 łyżki stołowe cukru
- 1 płaska łyżeczka od herbaty soli
Akcesoria:
garnek z przeźroczystą przykrywką
mały garnuszek
duża miska z płaskim dnem
coś do wachlowania ryżu :)
szklanka 250 ml
drewniana łopatka
łyżka i łyżeczka
Gotowanie ryżu.
Płuczemy ryż w garnku delikatnie mieszając dłonią z rozsuniętymi palcami, wymieniamy wodę około
3 razy do uzyskania przeźroczystości. Moczymy 10 minut, odsączamy ryż i wlewamy 1 i 1/4 szklanki wody. Przykrywamy garnek przykrywką i stawiamy na większym gazie do momentu zagotowania, gdy woda zacznie wrzeć lekko mieszamy rozklejając ziarenka. Zmniejszamy płomień do minimum, gotujemy ryż w ten sposób aż do wygotowania wody ok. 10 do 15 minut następnie odstawiamy garnek z gazu na 10 minut, aby ryż doszedł samoistnie. Ważne żeby nie otwierać garnka w końcowej fazie gotowania, najlepiej jak pokrywka jest ze szkła widzimy wtedy czy woda wygotowuje się. Gdy ryż dojdzie przekładamy go do miski z płaskim dnem (nie z metalu) i polewamy go zaprawą następnie drewnianą łopatką delikatnie rozdrabniamy i mieszamy nie rozgniatając ziarenek. Ryż powinien być równomiernie rozłożony w misce, następnym krokiem jest chłodzenie za pomocą wachlarza lub innego przedmiotu zapewniającego przepływ powietrza. Po wystygnięciu miskę nakrywamy wilgotną szmatką żeby ryż nie obsychał.
3 razy do uzyskania przeźroczystości. Moczymy 10 minut, odsączamy ryż i wlewamy 1 i 1/4 szklanki wody. Przykrywamy garnek przykrywką i stawiamy na większym gazie do momentu zagotowania, gdy woda zacznie wrzeć lekko mieszamy rozklejając ziarenka. Zmniejszamy płomień do minimum, gotujemy ryż w ten sposób aż do wygotowania wody ok. 10 do 15 minut następnie odstawiamy garnek z gazu na 10 minut, aby ryż doszedł samoistnie. Ważne żeby nie otwierać garnka w końcowej fazie gotowania, najlepiej jak pokrywka jest ze szkła widzimy wtedy czy woda wygotowuje się. Gdy ryż dojdzie przekładamy go do miski z płaskim dnem (nie z metalu) i polewamy go zaprawą następnie drewnianą łopatką delikatnie rozdrabniamy i mieszamy nie rozgniatając ziarenek. Ryż powinien być równomiernie rozłożony w misce, następnym krokiem jest chłodzenie za pomocą wachlarza lub innego przedmiotu zapewniającego przepływ powietrza. Po wystygnięciu miskę nakrywamy wilgotną szmatką żeby ryż nie obsychał.
Przygotowanie zaprawy do ryżu.
Dodajemy do małego rondelka 3 łyżki stołowe octu ryżowego, 2 łyżki stołowe cukru i 1 płaską łyżeczkę od herbaty soli. Całość podgrzewamy nad gazem do rozpuszczenia składników. Uzyskaną w ten sposób miksturą polewamy ryż do sushi. Proporcja składników jest umowna zależy od "mocy" octu i preferencji kulinarnych. Zaprawę najlepiej przygotować w czasie gotowania ryżu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz