Porcja na 4 osoby. Czas przygotowania 60 minut.
Składniki:
- 1 szklanka ryżu do sushi ok 250g
- 3 łyżki stołowe octu ryżowego ok 30 - 50 ml
- 2 łyżki stołowe cukru
- 1 płaska łyżeczka od herbaty soli
- 3 banany duże (w miarę proste)
- ok. ½ szklanki białego sezamu
- słodki sos sojowy Ketjap Manis „A”
Akcesoria:
patelnia
mata bambusowafolia spożywcza lub papier do pieczenia
miska z wodą
Przygotowujemy ryż jak do sushi link. Rozgrzewamy patelnię bez tłuszczu i wsypujemy sezam, prażymy do czasu uzyskania lekko złotego koloru. Obieramy banany i wciskamy w koniec banana palec wskazujący tak, żeby miąższ rozdzielił się na 3 części robimy to bardzo delikatnie lub po prostu kroimy banana nożem wzdłuż na 3. Gdy przygotujemy wszystkie składniki możemy zacząć formowanie naszego sushi. W tym celu owijamy matę bambusową folią lub papierem do pieczenia, moczymy ręce w wodzie i nabieramy garstkę ryżu, formujemy w dłoniach kulkę, którą rozklejamy u szczytu i rozkładamy równomiernie manacie w prostokątne pole o szerokości rozmiaru banana i długości około 5 cm. Tak rozłożony ryż lekko ugniatamy palcami i kładziemy na środku pasek banana, całość rolujemy matą bambusową i ugniatamy. Tak powstały rulonik poprawiamy mokrymi palcami do uzyskania pożądanego kształtu i posypujemy sezamem. Ostrym mokrym nożem kroimy na 6 równych części, z podanej ilości możemy zrobić 36 bananowych maków. Do urozmaicenia dekoracji można użyć czarnego sezamu i nori, zabawa z delikatnym w smaku miodem też może przynieść fajny efekt.
Podajemy na półmisku lub innej zastawie, jemy maczając w słodkim sosie sojowym (Ketjap Manis „A”).
Tak przygotowane sushi mogą jeść dzieci, panie w ciąży i osoby raczej nielubiące owoców morza.
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz