Porcja na 2-4 osoby. Czas przygotowania 60 minut.
Składniki:
Akcesoria:
Miska do ryżu
Miseczka do wody
Nóż (ostry)
Mata bambusowa- 1 szklanka ryżu do sushi ok. 250g
- 3 łyżki stołowe octu ryżowego ok. 30 - 50 ml
- 2 łyżki stołowe cukru
- 1 płaska łyżeczka od herbaty soli
- 6 - 8 śledzików
- 1 szklanka octu ryżowego do zalania śledzi
- 1 dymki
Akcesoria:
Miska do ryżu
Miseczka do wody
Nóż (ostry)
Folia spożywcza
Słoik do marynowania śledzi
1. Przygotowanie śledzi.
Świeże małe śledzie płuczemy w wodzie i czyścimy z resztek wnętrzności. Po odcedzeniu i ocieknięciu filetujemy nacinając wzdłuż grzbietu. Jeżeli niektóre ości zostaną nie należy się nimi przejmować, zmiękną pod wpływem octu, wybieramy tylko te większe i bardziej widoczne. Po filetowaniu nacieramy obficie solą i odstawiamy na 15 - 30 minut do lodówki. Po wyjęciu z lodówki śledzie płuczemy i usuwamy skórę począwszy od głowy i odcinamy resztki płetw. Jeżeli skóra jest bardzo delikatna i nie daje się ściągnąć to można ją spróbować oderwać po marynowaniu lub zostawić. Tak przygotowane śledzie wkładamy do słoika, zalewamy octem ryżowym ok. 3%, odstawiamy do lodówki na minimum 3 godziny - ja odstawiam wieczorem a następnego dnia po południu robię sushi.
2. Przygotowanie Oshi Sushi.
Gotujemy ryż do sushi zgodnie z przepisem link, napełniamy miskę z wodą do moczenia rąk i noża. Przykrywamy matę bambusową folią spożywczą i układamy na niej (ok. 1/3 wysokości maty) śledzie stroną gdzie była skóra tak, aby uzyskać równą prostokątną formę o wymiarach 20 x 6.5 cm i przykrywamy rybę warstwą ryżu o grubości 3 - 4 cm. Tak przygotowany "baton" zawijamy matą i prasujemy uciskając równomiernie, formujemy w sześcian, wyciągamy matę zostawiając folię, zaciskamy końce folii i poprawiamy całość rękoma. Odstawiamy do lodówki na 15 - 30 minut. Po wyjęciu z lodówki kroimy Oshi na 6 - 8 równych kawałków. Folię można pomocniczo zostawić do krojenia. Na koniec udekorować drobno posiekaną dymką lub tartym świeżym imbirem.
Smacznego.
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz